Het samenstellen van de uitvaartliturgie

 

 

Een eigen tekstboekje?

 

Het is op de sommige plaatsen normaal dat de nabestaanden een eigen tekstboekje maken voor de uitvaart van hun dierbare. Op veel plaatsen gebruikt men gewoon een boekje van de parochie.

 

Natuurlijk is het geen verplichting, om een eigen boekje te maken, maar het kan ook een kans zijn om zelf, bij de voorbereiding, intensiever bezig te zijn met wat er tijdens de uitvaart allemaal gebeurt. 

 

Als de overledene bij leven al heeft kunnen nadenken over de vorm van de uitvaart, kan dit natuurlijk helemaal een kans zijn om het sterven een plaats te geven in het eigen leven.

 

 

Hoe doen we dat?

 

Toch zou het niet eerlijk zijn om te zeggen: "maak maar wat !" Het is ook niet fair om een stapel boekjes van andere uitvaarten mee te geven en te zeggen: "kies maar uit wat je aanspreekt." Priesters en diakens mogen niet van mensen zonder speciale vooropleiding verwachten dat ze precies weten hoe je een uitvaart samenstelt. Je verkoopt als apotheker ook geen medicijnen zonder bijsluiter of verpakkingsbijlage, want dan komen er ongelukken. Moderne mensen mogen dan wel veel kunnen, maar ieder heeft zijn specialisatie. Als het gaat over kerkelijke vieringen hebben moderne mensen daar gewoon hulp bij nodig, en er zijn bovendien duidelijke grenzen aan wat kan in een kerk en wat niet. Bij een uitvaart zijn er sowieso een aantal vaste onderdelen en daar kan niet alles aan veranderd worden. Daar is niks mis mee. Daarom bieden wij een 'map' aan, waarin alle keuzeteksten bij elkaar staan, en ook waarom bepaalde teksten op bepaalde plaatsen staan.

 

Deze map gaat ervan uit, dat de uitvaart wordt gevierd met een eucharistieviering.

 

Klik op de onderstaande knop om verder te gaan en de map in Word te zien (let op: 225 Kb):

 

<<< map <<<

 

Behoefte aan een sjabloon voor een tekstboekje?

>>> klik op de Word-knop >>>